בשנים האחרונות אנו עדים לצמיחתם של תוכניות "השקעות אלטרטיביות". במאמר הבא נסביר מהם ולמי זה נועד.
ככלל, השקעת כספים נכונה מתחילה בהבנה וחישוב סיכונים או כמו האמרה הידועה "סוף מעשה במחשבה תחילה". במציאות בה אנו חיים בעולם של לאחר משבר הקורונה והמציאות הגיאופוליטית שהכו וזעזעו את שוקי ההון בארץ ובעולם. משקיעים רבים הרגישו שהאדמה נשמטת להם מתחת לרגליים והם עלולים לאבד נתח נכבד מההון המושקע. דבר זה הביא לזינוק ההתעניינות בתחום ההשקעות האלטרנטיביות.
רובינו מכירים את תחום ההשקעות המסורתיות כגון במניות, אג"ח ומטבע חוץ בהן ישנם סיכונים לא מבוטלים. בהשקעה אלטרנטיבית התנודות הקיימות בשווקים הפיננסים לא משפיעות באופן ישיר על ההשקעות הללו לעומת השקעה מסורתית שם ההשפעה הינה מיידית.
מדובר בתחום השקעות חדשני בישראל, שהופך להיות בשנים האחרונות נגיש יותר לציבור הרחב. כמו כן הסיכונים הקיימים באפיקים הללו שונים מאוד מאלו הקיימים בשוק ההון.
אז מהי בעצם השקעה אלטרנטיבית ומדוע היא נכונה לנו?
השקעה אלטרנטיבית היא כל השקעה שמתנהלת מחוץ לשוק ההון, למעשה מדובר באלטרנטיבה נוספת להשקעה. נגדיל ונאמר שמדובר בהשקעה יציבה יותר מהשקעה בשוק ההון הנשענת על הבורסה.
ישנה כדאיות למשקיע הן מבחינת פיזור סיכונים, תשואות גבוהות בשל אי סחירות בבורסה כך ובמידה ותהיה ירידה התשואות לא ייפגעו. כמו כן, זה פותח דלת גם ל"משקיע הקטן" לאפשר להיכנס למגרש של הגדולים ולהשקיע בתחומים שבעבר היו פתוחים רק למשקיעים גדולים.
היתרון הבולט ביותר: בהשקעה מסוג זה שהתנודתיות בה נמוכה משמעותית מבשוקי ההון אך התשואות גבוהות כמו בשוקי ההון.
למי זה מתאים?
- לקוח "כשיר": מדובר באדם בעל הון גבוה המנהל סכומי כסף גבוהים.לקוח כשיר בדרך כלל מקבל הצעה להשקעה שאינה נמנית עם כל הציבור (בשביל להימנות בקבוצת הלקוחות הכשירים ישנן מספר קריטריונים אשר יפורטו במאמר אחר)
- גופים מוסדיים: מדובר בגופיי השקעה גדולים כגון: חברות ביטוח, פנסיה גמל והשתלמות.
- לקוחות פרטיים: לרוב בעלי צבירה של מליון שקלים ומעלה.
אז מה הם החסרונות?
- אסטרטגיה מורכבת: השקעה אלטרנטיבית קשה יותר לפיצוח והבנה, נדרשת כאן מיומנות וזיהוי פוטנציאל נכון מצד הלקוח, התנודתיות נמוכה והן העמלות / עליות הניהול גבוהות יותר.
- העדר מידע נגיש: בהשקעות מסורתיות לרוב המידע חשוף ומתפרסם לנגד עיננו בעוד בהשקעה אלטרנטיבית המידע המפורסם פחות חשוף ומצריך לצלול לעומק, דבר זה מהווה חסרון מאחר והמשקיע יתקשה להבין בכל זמן נתון מהי התממשות הסיכונים.
- סכומי השקעה: סכום ההשקעה מצריך נקודת פתיחה של מאות אלפי שקלים.
- נזילות: השקעה מסוג זה לרוב אינה נזילה ומדובר בהשקעה לטווח בינוני עד ארוך (2-5 שנים). משקיע המעוניין לצאת מהמסלול ולמשוך את כספו "כאן ועכשיו" האפשרות הזו לא תמיד קיימת מה שמהווה לפעמים חסרון עבורו.
מה הן אופציות ההשקעה?
ישנן מגוון אופציות להשקעה בתחום האלטרנטיבי:
נדל"ן בארץ ובחו"ל, השקעה של מימון המונים, הלוואות פרטיות – חוב פרטי ומוסדי, קרנות השקעה למיניהן ( דוגמא: BTB, TARYA שהן פלטפורמות נהדרות להשקעות מסוג זה) ועוד.
לסיכום, קראנו שהשקעה אלטרנטיבית היא הדבר הבא בתחום ההשקעות הגדולות.
כיום, גם מיטב בתי ההשקעות וחברות הביטוח בישראל ובעולם הבינו שהן חייבות לגוון את תיק ההשקעות שלהן לטובת הציבור הרחב ומגדילות באופן משמעותי את היקף התיק הלא סחיר/אלטרנטיבי שלהן.
כאמור היא לא מתאימה לכל אחד אך ללא ספק מאפשרת כרטיס כניסה גם למי שבחשבון הבנק שלו לא שוכבים מיליוני שקלים. השקעה אלטרנטיבית היא מתוחכמת.
כמו בכל השקעה גם כאן אין וודאות מוחלטת וישנם סיכונים אך לעומת השקעה קלאסית בשוק ההון הסיכון נמוך והסיכוי לתשואה יציבה גבוה.
"אין ספק שככל שהזמן חולף לו נוצרת ההבנה הן בקרב המשקיעים המוסדיים והן בקרב הציבור הרחב שחייבת להיות חשיפה משמעותית בכל תיק השקעה לצורכי השקעות אלטרנטיביות ויפה שעה אחת קודם" אומר ליאור לזרוביץ מנהל השקעות ,סוכן פנסיוני מורשה ומתכנן פיננסי מוסמך מטעם לשכת המתכננים הפיננסיים בישראל CFP.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכדי ליהנות ממעטפת מקצועית , תכנון פיננסי מדויק ונכון לכם על מנת להשקיע בצורה בטוחה וחכמה באפיק הטוב ביותר עבורכם ע"י מגוון יועצים פיננסים מיומנים, מקצועיים והטובים ביותר בענף.